Δευτέρα - Παρασκευή

8:00 π.μ. – 16:00 μ.μ

210 40 15 001

info@chronick.gr

Chronick

Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΧΡΩΜΙΩΣΗ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΧΡΩΜΙΩΣΗ

Η επιτυχία της επιμετάλλωσης σκληρού χρωμίου – επίσης γνωστή ως “βιομηχανική επιχρωμίωση” σε βιομηχανικές εφαρμογές αποδίδεται στον μοναδικό συνδυασμό πολλαπλών ιδιοτήτων και πλεονεκτημάτων που δεν έχει κανένα άλλο διαθέσιμο υλικό στο εμπόριο. Όλες αυτές οι ιδιότητες είναι σημαντικές για επιτυχημένες εφαρμογές.

Το χρώμιο εναποτίθεται με εξαιρετική πρόσφυση σε μια ποικιλία μετάλλων. Η σκληρότητα του, η αντοχή στη φθορά και ο χαμηλός συντελεστής τριβής, είναι οι ιδιότητες που κάνουν την επιχρωμίωση ιδανική σχεδόν σε κάθε σημαντική βιομηχανική εφαρμογή.

Η ηλεκτρολυτική εναπόθεση χρωμίου στις επιφάνειες υλικών, κυρίως μετάλλων, συμβαίνει όταν η ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται στα ηλεκτρόδια, σε ένα διάλυμα που αποτελείται κυρίως από χρωμικό οξύ, μετατρέπεται σε χημική ενέργεια για την παραγωγή χρωμίου που επικάθεται στην επιφάνεια.

Συχνά, όταν τα εξαρτήματα είναι κατεστραμμένα ή φθαρμένα και δεν λειτουργούν πλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκληρή επιχρωμίωση για τη δημιουργία του χαμένου μετάλλου και τα μέρη μπορούν στη συνέχεια να αποκτήσουν τις αρχικές ανοχές τους. Σε πολλές περιπτώσεις η διάρκεια της ζωής τους θα έχει βελτιωθεί.

Σε νέα εξαρτήματα χρησιμοποιείται σκληρό χρώμιο για τη βελτίωση της αντοχής τους. Η βιομηχανία εκτύπωσης χρησιμοποιεί χαλκογραφικές πλάκες και κυλίνδρους που είναι σκληρά επιχρωμιωμένα για αντοχή στη φθορά και την διάβρωση. Ο εξοπλισμός παραγωγής λαδιού και τα μηχανήματα παραγωγής διαφόρων τύπων, έχουν πολλά από τα εξαρτήματα τους χρώμιο για να επεκτείνουν τη διάρκεια λειτουργίας τους και να μειώσουν το δαπανηρό χρόνο διακοπής. Ο υδραυλικός εξοπλισμός χρησιμοποιεί επιχρωμιωμένο άξονα για παράταση της διάρκειας ζωής σε διαβρωτικά βιομηχανικά περιβάλλοντα.

Η επιτυχία της επικάλυψης σκληρού χρωμίου στις βιομηχανικές εφαρμογές μπορεί να αποδοθεί στον μοναδικό συνδυασμό ιδιοτήτων. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι η σκληρότητα, η πρόσφυση, η αντοχή στη φθορά, οι ιδιότητες μη διάβρωσης και ο χαμηλός συντελεστής τριβής.

Η σκληρότητα από μόνη της δεν θα ήταν αρκετή για την εξασφάλιση της βέλτιστης εφαρμογής, επειδή διατίθενται διάφορα άλλα σκληρά υλικά ή διαδικασίες σκλήρυνσης. Είναι ο συνδυασμός πολύ μεγάλης σκληρότητας με εξαιρετικά καλή αντοχή στη διάβρωση και ο πολύ χαμηλός συντελεστής τριβής, οι μοναδικές επιφανειακές ιδιότητες, που έχουν δώσει τέτοια αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε πολλές εφαρμογές της σκληρής επιχρωμίωσης. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί η ευκολία απογύμνωσης και επανάληψης για επαναλαμβανόμενη διάσωση σε περιπτώσεις όπου η επένδυση έχει φθορά πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια.

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΧΡΩΜΙΩΣΗ

Η φθορά έχει οριστεί ως φθορά λόγω χρήσης, με τους εξής κύριους αιτιολογικούς παράγοντες: Τριβή, εκτριβή, θερμότητα, διάβρωση.

Το σκληρό χρώμιο έχει τρία ξεχωριστά χαρακτηριστικά που είναι πλεονεκτικά στην αντίσταση και στην φθορά. Είναι πολύ σκληρό, είναι πολύ ολισθηρό και είναι ανθεκτικό στα περισσότερα βιομηχανικά διαβρωτικά περιβάλλοντα.

Η υψηλή τιμή σκληρότητας κάνει το χρώμιο να αντιστέκεται στην τριβή. Ο χαμηλός συντελεστής τριβής σημαίνει λιγότερη αντίσταση και συνεπώς λιγότερη θερμότητα που παράγεται καθώς τα μέρη τρίβονται μεταξύ τους. Η καλή αντοχή στη διάβρωση σημαίνει λιγότερη χημική επίθεση και ελαχιστοποίηση μεταλλικών προϊόντων οξείδωσης με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται λειαντικά σωματίδια. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να ειπωθεί ότι το σκληρό χρώμιο είναι “φιλικό” στους περισσότερους συνδυασμούς υλικών ζευγαρώματος.

Το χρώμιο τείνει να μαλακώνει σε υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 550 ° C) , αν και διατηρεί τον χαμηλό συντελεστή τριβής, αντοχή στην οξείδωση και τη διάβρωση, που παρέχουν την αντίσταση στην τριβή και τη χημική επίθεση. Ακόμη και στις εντυπωσιακές συνθήκες, όταν έρχεται σε επαφή με θερμό χάλυβα, η επιχρωμίωση εξακολουθεί να προσθέτει σημαντική αντοχή στην φθορά.

Το χρώμιο είναι επίσης κατάλληλο σε πολλές κρυογονικές εφαρμογές όπου εκτίθεται σε υγρό άζωτο ή υγρό οξυγόνο. Εφαρμογές που περιλαμβάνουν γρήγορες αλλαγές θερμοκρασίας, όπως αυτές που είναι κοινές στην κατασκευή πλαστικών, ήταν επίσης επιτυχημένες με την επιχρωμίωση.

ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΕΠΙΧΡΩΜΙΩΣΗΣ

Το βιομηχανικό σκληρό χρώμιο μπορεί να εναποτεθεί σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα σκληρότητας ανάλογα με τις παραμέτρους του μπάνιου.

Η μέση σκληρότητα κυμαίνεται από 62 έως 70 κλίμακα Rockwell C.

Απαιτείται εναπόθεση πάχους άνω των 25μm προτού το χρώμιο αποκτήσει τα πραγματικά χαρακτηριστικά σκληρότητάς του όταν χρησιμοποιείται σε μέταλλα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΩΓΜΩΝ ΣΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΧΡΩΜΙΟ

Υπάρχουν οφέλη από τα μοτίβα ρωγμών στο χρώμιο. Σε εφαρμογές υψηλής θερμοκρασίας ή όπου μια επιχρωμιωμένη επιφάνεια μπορεί να παραμορφώνεται λόγω επιφανειακών φορτίων, αυτές οι μικροσκοπικές ρωγμές δρουν ως επιφάνεια αμορτισέρ επιτρέποντας στην επιφάνεια να διογκωθεί ή να παραμορφωθεί χωρίς να σπάσει ο δεσμός μεταξύ του χρωμίου και του βασικού μετάλλου.

Επιπλέον δημιουργούνται χαράξεις που παρέχουν εξαιρετική λιπαντικότητα όταν κορεστούν με λάδι.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΕΠΙΧΡΩΜΙΩΣΗΣ

  • Αντοχή στη φθορά και στην τριβή
  • Ολισθηρότητα
  • Σκληρότητα
  • Πρόσφυση
  • Χαμηλός συντελεστής τριβής σε μεταλλικά μέρη
  • Επαναφέρει τις διαστάσεις των μικρών μερών
  • Επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού, μειώνοντας τον δαπανηρό χρόνο διακοπής

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΚΛΗΡΗ ΧΡΩΜΙΟΥ:

Αμυντική βιομηχανία, Λατομεία/Μεταλλεία, Μηχανουργεία επισκευών-κατασκευών,
Βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και ποτών, Επιχειρήσεις ηλεκτρισμού,
Τσιμεντοβιομηχανίες, Ναυπηγεία, Χαλυβουργεία , Γραφικές τέχνες, Φαρμακευτική
βιομηχανία, Μεταλλουργεία-Μεταποιητική βιομηχανία μετάλλων κλπ.

Τα δεδομένα και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται βασίζονται στην μέχρι τώρα εμπειρία μας. Το υλικό προορίζεται ως οδηγός για χρήση κατά την κρίση σας.
Η εταιρεία μας δεν φέρει καμία ευθύνη σε σχέση με αυτό το υλικό.